מעסיקים רבים בישראל נאלצו לצמצם פעילות בעקבות משבר נגיף הקורונה והוראות הממשלה, והוציאו עובדים לחל"ת. בסך הכול יצאו לחל"ת למעלה ממיליון שכירים. חלקם חזר לעבודה סדירה או חלקית לאחר פתיחת המשק, אך רבים אחרים עדיין ממתינים באווירה של חוסר ודאות. קשה לחזות כיצד המשבר יתפתח ומה יהיו השלכותיו העתידיות על שוק העבודה הישראלי, אך עבור שכירים רבים שהושבתו מכורח, וחלק ניכר מהמעסיקים שלהם, מדובר בתקופה מטלטלת ולא פשוטה שמייצרת עבורם אתגרים רבים. אנחנו מבקשים לשים זרקור על סוגיה חשובה שפחות מודעים אליה בתקופת החל"ת – הביטוח הפנסיוני.

מהי משמעות החל"ת?

חופשה ללא תשלום או בקיצור חל"ת, מאפשרת למעסיק ולעובד לקחת פסק זמן ביחסי העבודה ביניהם. אמנם, לא מדובר על פיטורים, אבל כל עוד החל"ת בתוקף זו גם לא תעסוקה. הדיל פשוט: העובד לא מתייצב לעבודה והמעסיק לא משלם משכורת. 

המעסיק הוציא אותי לחל"ת. מה עלי לעשות? 

עובדים שהוצאו לחל"ת חייבים לוודא שהמעסיק העביר הודעה מסודרת לקופות הפנסיוניות על מנת שהכיסויים הביטוחיים למקרה פטירה ואובדן כושר עבודה יישמרו וייגבו מתוך הסכום הצבור. 

האם היציאה לחל"ת משפיעה על הפנסיה שלנו?

אנחנו חוסכים לפנסיה באמצעות קרן פנסיה או ביטוח מנהלים (ולעיתים משלבים ביניהם). בתקופת החל"ת לא יהיו הפקדות שוטפות לחסכון לפנסיה אולם ההשפעה על הפנסיה הצפויה לגיל פרישה לא אמורה להיות משמעותית ככל שתקופת החל"ת לא תמשך לתקופה ארוכה. קרן הפנסיה וביטוח המנהלים מכילים גם ביטוח חיים להבטחת המשפחה במקרה, חלילה, של פטירה וביטוח אובדן כושר עבודה. בשני אפיקים החיסכון קיים מנגנון אוטומטי ששומר על הזכויות שלנו גם אם הפסקנו לעבוד. בקרן הפנסיה – למשך 5 חודשים, ובביטוח המנהלים – למשך 3 חודשים. 

האם ניתן לשמור על הזכויות הפנסיוניות שלי בתום תקופת המנגנון האוטומטי?

לאחר פנייתו של מנכ"ל תמורה עקיבא קלימן, המכהן גם כיו"ר פורום מנהלי ההסדרים הפנסיוניים בישראל, לממונה על שוק ההון, הביטוח והחיסכון, הודיעו שר האוצר והממונה על שוק ההון על הארכת תקופת המנגנון לשניים עשר חודשים.

תמורה נמצאת עם אצבע על הדופק

אנחנו בסוכנות הביטוח תמורה עוקבים מקרוב אחר כל שינוי והתפתחות ונמצאים בקשר שוטף עם כל הגורמים הרלוונטיים. אנחנו מנסים לגבש פתרונות פרטניים ללקוחות שלנו שמוזמנים לפנות אלינו בכל שאלה או בעיה.