כספי הפנסיה והגמל הם החסכונות המשמעותיים עבור רוב הציבור בישראל. קיימת משמעות רבה בניהול נכון ומדויק של הכספים, שחייבים לשמש את החוסך עד לסוף חייו ולאפשר לו ולמשפחתו רמת חיים נאותה.

כאשר מדברים על הגדלת נתח ההשקעה של כספי הפנסיה לחו"ל, הכוונה היא לשינוי מסלולי השקעה. מסלולי ההשקעה הכלליים בחברות הביטוח משקיעים את כספי החוסכים בשוק העולמי בהיקף של 35%-50% מתוך הכספים שמושקעים במניות. כלומר, גם כך חלק גדול מהכסף צמוד למטבעות זרים.

למבקשים להגדיל את נתח ההשקעה בחו"ל של כספי הפנסיה שלהם, אפשר להעביר חלק מהכסף מהמסלול הכללי למסלול חו"ל, למשל למסלול העוקב אחר מדד S&P 500. 

כאשר מעבירים חלק מהכסף מהמסלול הכללי למסלול שצמוד ל- S&P500, מגבירים את החשיפה למניות של כל הכסף שנצבר בחיסכון. רוב הכלכלנים יטענו שמדובר במהלך חיובי כיוון שלטווח הארוך, השקעת הכסף במניות עשויה להניב את הרווח הטוב ביותר.

עם זאת, לא כדאי להעביר את כל החסכונות למסלולי השקעה בחו"ל אלא רק את חלקם. הסיבה היא שפעולה של היצמדות למטבע זר היא ספקולטיבית. אין לדעת האם המטבע הזר יעלה או ירד יחסית לשקל הישראלי,  בעוד שההוצאות שלנו הן במטבע הישראלי. 

אם מחליטים לבצע שינוי במסלולי ההשקעה כחלק מניהול הסיכונים של הלקוח, יש לקחת בחשבון כי מדובר בשינוי לטווח ארוך. אל תבדקו את התוצאות בכל שבוע ואל תחשבו לשנות מסלולים כל חודש. הרעיון לתזמן את השוק נדון לכישלון. כאשר משנים מסלולי השקעה, צריך להבין שזהו שינוי לטווח ארוך. 

החלפת מסלול השקעה בתכניות פנסיוניות ובפוליסות חיסכון אינה עולה כסף ולא מוגדרת כאירוע מס.

בסופו של דבר, חשוב לזכור כי חסכונות הפנסיה שלנו נצברים במשך תקופה ארוכה, כ- 40 שנים, ומיועדים למשיכה לאחר שנפרוש מעבודה. כל שינוי של מסלול השקעה או פעולה אחרת שקשורה בחסכונות שלנו נדרשת למחשבה מעמיקה ולבדיקת ההשלכות הצפויות על העתיד שלנו.  לשאלות ומידע נוסף – דברו איתנו 😊